Návrh vnitrobloku za Olympií

18.02.2020 12:53

Na základě nápadů a požadavků místních jsem připravil návrh jak by mohl vypadat vnitroblok domů za Olympií. Starším lidem chybí místa k posezení a relaxaci, i třeba ve stínu altánku u vodního prvku-fontány, která zde bývala, a kterou město odstranilo bagrem, aby se o ní nemuselo starat. Mladým lidem a dětem chybí na sídlišti hriště na míčové hry (volejbal, fotbal, basketbal).

Vzrostlé stromy se nedají koupit, a proto se návrh snaží zachovat co nejvíce stromy stávajících. Fontána má nevýhodu, že může být v provozu jen v létě, proto se dnes dělají i na malých obcích spíše okrasná přírodní jezírka, kde lze udělat i malý vodopád poháněný čerpadlem i třeba s potůčkem, který by protékal kolem stromů a chodníků a zároveň vodu čistil a okysličoval. Údržba takového jezírka i pod stromy není výrazně náročná. Vodní plocha se zvukem zurčící vody nabije místo pozitivní energií a v parném létě jej osvěží. V jezírku mohou být okrasné kvetoucí vodní rostliny i okrasné rybičky. Na druhou část se umisťuje víceúčelové hřiště na míčové hry. Kolem jezírka i hřiště může být více malých altánků s lavičkami, aby senioři zde mohli trávit hezké odpoledne a rodiče dětí sledovat své děti jak si hrají.

Parkování v ulici se mění na šikmé oboustranné, v podstatě na půdorysu stávajících komunikací, přibude +12 parkovacích míst a nezabere se další zeleň.